Dode Hoek


Elk jaar vallen er doden in het verkeer. Vaak ook door de bekende ‘dode hoek’, een verkeersongeval waarbij chauffeurs van grote voertuigen zwakke weggebruikers niet kunnen zien en daarbij slachtoffers maken.

Het is daarom zeer belangrijk dat mensen bewust zijn van wat een vrachtwagenchauffeur effectief kan zien vanuit zijn cabine.

Elk jaar nodigt de gemeente en de politie uit om met de leerlingen van het zesde leerjaar dit dan ook eens echt te ondervinden.

Eerst legt Marijn De Valck (in een video) ons uit waarop we moeten letten wanneer we in de buurt van een vrachtwagen ons voortbewegen:

  1. Blijf achter (rechts) een stilstaande vrachtwagen die voor de lichten staat (en naar rechts afslaat).
  2. Stop aan de stopstreep!
  3. Maak oogcontact met de chauffeur, heeft hij jou gezien?
  4. Loop/fiets nooit vlak achter of vlak voor een vrachtwagen!

Daarna kruipen we in de cabine van de vrachtwagen. Andere leerlingen staan op plaatsen rond deze vrachtwagen. Wie zien we? Wie kunnen we helemaal niet zien? Waar zijn dus de gevaarlijke zones rond een vrachtwagen waar een chauffeur je niet kan zien.

Op het einde kruipen we in de laadwagen van de vrachtwagen. hier hangen allerlei krantenartikels omhoog. Ze gaan allemaal over dode hoek-accidenten. Heel confronterend! Met een speelgoedvrachtwagen en een speelgoedfietsje zien we hoe het bij deze accidenten is misgelopen. Gelukkig kunnen we nu al vertellen wat er mis gaat en hoe dit beter kan.

En nu toepassen in het echte leven!

Dank u wel, gemeente Zemst en politieagenten van KASTZE!