Het provinciehuis


Op 24 november gingen we met het vijfde leerjaar op stap naar het provinciehuis te Leuven. De treinen hadden hier en daar wat vertraging, maar we waren toch stipt op tijd op het appel. De gids die ons stond op te wachten, vertelde ons meteen dat iemand de affiche ‘het is niet pluis in het provinciehuis’ had opgehangen in een ruimte waarvan de sleutel zoek was. We moesten mee op speurtocht naar de dader.
Na een video met heel wat info over België, de provincies en het provinciehuis, hielden we een stemming om gedeputeerden te verkiezen en daarna konden we vergaderen. We zaten in super-de-luxe zeteltjes en mochten onze micro gebruiken als we iets wilden zeggen tijdens de vergadering. Net echt! Daarna kregen we een drankje en koek om ons brein even te laten rusten.
Het volgend uur beantwoordden we in groep om het snelst verschillende vragen door opzoekingswerk te doen in allerlei boekjes. Zo konden we verdachten uitschakelen en de dader ontmaskeren. Het bleek de gouverneur te zijn!! Op kousenvoeten wilden we hem betrappen, zo passeerden we ook het kunstwerk hoog in de lucht. Iedereen durfde erop te gaan staan!
Helaas was de gouverneur in vergadering, maar we weten nu wél waarom zijn bureau ruikt naar muizen, vraag dat maar aan onze leerlingen!
Onze boterhammen mochten we opeten in de tuin van het provinciehuis. Daarna werd er verstoppertje gespeeld. Wel moeilijk om je te verstoppen met een fluohesje aan…!
Daarna trokken we verder naar de Sint-Pieterskathedraal waar twee gidsen van het M-museum ons opwachtten. We verkenden de kathedraal met zijn pracht en praal. Een knappe preekstoel, veel schilderijen, een  crypte, grafstenen en zo veel meer. We mochten zeggen wat we het mooist vonden, moesten op zoek gaan naar verschillende geometrische vormen en maakten een verhaal over een kunstwerk.
Onze leerrijke dag zat erop, we keerden terug naar de trein. Vele beentjes waren moe. De kinderen wiens ouders hen stonden op te wachten aan het station van Weerde waren héél blij dat ze niet helemaal te voet naar school moesten! Lieve leerlingen, wat gaan jullie doen op bosklassen?!? Oefen af en toe maar eens op een dagje goed stappen, zodat jullie die fitte leerkrachten kunnen volgen! J

Juf Lut en juf Leen

img_13341img_13351img_13381img_13461img_13491img_1355