Varen met de milieuboot


Wanneer ons een cadeautje wordt aangeboden, nemen we dat met twee handen aan. De gemeente bood het zesde leerjaar een tochtje aan met de milieuboot, dat is altijd interessant. Die zou met ons van Battel naar Kampenhout varen.

Een bus bracht ons naar het sluizencomplex te Battel. Daar lag een boot aangemeerd zodat 42 enthousiastelingen aan boord konden. Even was er een probleem, de brug in Boortmeerbeek opende momenteel niet. Was het oké om vroeger af te stappen of boekten we een nieuwe datum? Even was er vertwijfeling in de ogen van de juffen, onze bus was net vertrokken. Die gingen we sowieso moeten contacteren om ons op een andere plaats op te komen pikken. Dan konden we beter toch een stuk meevaren. We stapten aan boord. Gelukkig kwam de kapitein ons snel meedelen dat het probleem met de brug al opgelost was en dat we het hele voorziene traject konden meevaren.

We konden aan de slag. In een labo onderzochten we de waterkwaliteit van het kanaal Leuven-Dijle. Het kreeg een gemiddelde ‘5’, best wel proper, de zuurtegraad was oké, mooie helderheid, maar niet zo veel diertjes te vinden. Dat lag gelukkig niet aan de properheid van het water, maar aan de manier waarop de oevers hier zijn: niet ideaal voor beestjes.

Verder op wateronderzoek! Wie zorgt er eigenlijk voor proper water? Gelukkig voor het grootste deel de natuur zelf, maar die kan niet alles oplossen. Plastiek en en chemische stoffen bijvoorbeeld, daar moeten wij als mens bij helpen. We brainstormen hoe dit beter kan en nemen ons allemaal voor om ook persoonlijk ons steentje daartoe bij te dragen.

We gaan net op tijd aan dek om te zien hoe we door sluizen varen. We gaan pijlsnel omhoog, dat is een leuke ervaring. Een reiger kijkt ons van bovenop de sluis aan en is er niet gerust op. Snel verlaat hij zijn mooie uitkijkplaatsje. We zien wat verschillende oevers en zien al van veraf de bruggen voor ons openen. Gek idee dat de auto’s nu voor ons aan het wachten zijn. Een ijsvogeltje passeert vlak naast de boot, het vliegt supersnel, maar de meeste leerlingen hebben de blauwe flits gezien. Niet veel later zien we een aalscholver passeren en vele meerkoeten. De regen kan hun niet deren. Ons… een beetje… brr, wat is het koud!

We warmen snel op in de bus naar Weerde! Dag Milieuboot! We hebben veel geleerd!